23 September 2024

Kosten besparen met connectiviteit: verbeter uw bedrijfsefficiëntie door uw systemen te verbinden

Door digitale platformen te verbinden via Application Programming Interfaces (API's) kunnen bedrijven hun activiteiten stroomlijnen, workflows automatiseren en het volledige potentieel van hun digitale ecosysteem uitrollen.

In het digitale landschap van vandaag vertrouwen bedrijven op meerdere systemen en platformen om alles te beheren, van klantinteracties tot interne workflows. Naarmate organisaties meer gespecialiseerde tools gebruiken, wordt de uitdaging om ervoor te zorgen dat deze systemen efficiënt communiceren en samenwerken.

Je wil zeker dezelfde gegevens niet in twee aparte systemen invoeren: dat is volkomen zinloos en integraal tijdverspilling.

Dit is waar API-integratie in het spel komt. Door digitale platformen te verbinden via Application Programming Interfaces (API's) kunnen bedrijven hun activiteiten stroomlijnen, workflows automatiseren en het volledige potentieel van hun digitale ecosysteem uitrollen.

In dit artikel bekijken we de belangrijkste voordelen van het verbinden van systemen via API's en waarom deze integratie kostenbesparend en van cruciaal belang is voor moderne bedrijven die willen opschalen en succesvol willen zijn.

Wat is een API?

Een API, of Application Programming Interface, is een reeks regels en protocollen waarmee verschillende softwareplatformen met elkaar kunnen communiceren. Het definieert hoe gegevens tussen systemen worden gedeeld, waardoor applicaties met elkaar kunnen 'praten' zonder menselijke tussenkomst. API's maken alles mogelijk, van het integreren van CRM-systemen met ERP-systemen tot klantportalen. In wezen fungeren API's als bruggen tussen systemen.

De voordelen van API-integratie tussen digitale platformen

1. Naadloze gegevensuitwisseling en toegankelijkheid

Met API's kunnen digitale platformen in realtime gegevens uitwisselen, waardoor de informatie consistent blijft op alle verbonden systemen. Wanneer een klant bijvoorbeeld zijn contactgegevens in een klantenportaal bijwerkt, kunnen API's die bijgewerkte informatie onmiddellijk naar een CRM-systeem pushen waar het interne verkoopsteam mee werkt. Dit elimineert de noodzaak van handmatige gegevensinvoer en vermindert het risico op menselijke fouten. Bovendien hebben medewerkers van verschillende afdelingen toegang tot de meest actuele informatie vanuit elk aangesloten systeem, wat leidt tot betere besluitvorming en efficiëntere workflows.

2. Verbeterde efficiëntie door automatisering

API-integratie automatiseert repetitieve taken en processen die anders handmatige (menselijke) tussenkomst vereisen. E-commerceplatformen kunnen bijvoorbeeld automatisch de voorraadniveaus op verschillende systemen bijwerken na een verkoop en betalingsgegevens synchroniseren met boekhoudsoftware. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat het bedrijf efficiënt en consistent functioneert. Met automatisering kunnen bedrijven de kosten verlagen en werknemers vrijmaken om zich te concentreren op taken met een hogere toegevoegde waarde.

3. Verbeterde klantenervaring

Met verbonden systemen kunnen bedrijven een meer naadloze en gepersonaliseerde klantenervaring aanbieden. Als een e-commerceplatform bijvoorbeeld via API is geïntegreerd met een transportbedrijf, kunnen klanten realtime updates ontvangen over hun bestelstatus/verzendstatus zonder dat handmatige tussenkomst van het bedrijf nodig is en waardoor de betrokkenheid en tevredenheid worden verbeterd.

4. Schaalbaarheid en flexibiliteit

API's maken het voor bedrijven gemakkelijker om te schalen zonder dat er extra investeringen nodig zijn. Naarmate bedrijven groeien en nieuwe technologieën of platformen gaan gebruiken, zorgt API-integratie ervoor dat deze systemen eenvoudig kunnen worden aangesloten op het bestaande ecosysteem. Of het nu gaat om het integreren van nieuwe betalingsgateways, marketingtools of klantenserviceportalen, API's bieden de flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften zonder de hele infrastructuur te herzien.

5. Kostenbesparingen

Het vanaf nul opbouwen van aangepaste integraties voor elk nieuw platform is tijdrovend en duur. Door API's te gebruiken kunnen bedrijven gebruik maken van kant-en-klare oplossingen, waardoor de kosten die gepaard gaan met ontwikkeling en onderhoud aanzienlijk worden verlaagd. Met API's kunnen bedrijven gebruikmaken van bestaande systemen en diensten in plaats van het warm water opnieuw uit te vinden, wat leidt tot een snellere implementatie en lagere operationele kosten.

Wij voorzien een centraal systeem dat alle communicatie tussen de verschillende platformen regelt: de integration middleware. Na de initiële kosten is het aansluiten van extra systemen veel goedkoper.

6. Betere inzichten en rapportage

API-integraties maken de gegevensstroom tussen platformen mogelijk, waardoor bedrijven een uitgebreid beeld krijgen van hun activiteiten. Door verkoop-, marketing- en klantenserviceplatformen te integreren, kunnen bedrijven gegevens uit meerdere bronnen samenvoegen, waardoor diepere inzichten in klantgedrag en markttrends worden geboden.

Deze holistische kijk op data is van cruciaal belang voor het nemen van weloverwogen, datagestuurde beslissingen die de bedrijfsgroei stimuleren.

De SEVENDAYS integration middleware zorgt voor de data-aggregatie en brengt niet alleen data uit verschillende systemen samen, maar kan ook bedrijfslogica toepassen voor transformaties van de data en indien nodig een laag met toegangsrechten toevoegen.

7. Realtime communicatie

Het realtime delen van gegevens via API's zorgt ervoor dat systemen altijd up-to-date zijn. In sectoren als de financiële sector, de gezondheidszorg en de logistiek, waar realtime informatie essentieel is, zorgen API's ervoor dat systemen efficiënt communiceren. Financiële platformen kunnen bijvoorbeeld transactiegegevens in realtime synchroniseren met boekhoudsoftware, waardoor vertragingen en mogelijke discrepanties worden geëlimineerd.

8. Security en Compliance

Veel API's worden hebben ingebouwde beveiligingsfuncties zoals encryptie, authenticatie en toegangscontrole, zodat alleen geautoriseerde systemen en gebruikers toegang hebben tot gevoelige gegevens. Door de gegevensstroom via API's te centraliseren, kunnen bedrijven de naleving ook effectiever monitoren en afdwingen. Dit is vooral belangrijk in sectoren met strikte wettelijke eisen, zoals de gezondheidszorg en de financiële sector, waar gegevensbeveiliging van het grootste belang is.

Onze SEVENDAYS integration middleware

Wij zijn toegewijde integratiespecialisten die veel ervaring hebben met het aan elkaar koppelen van systemen.

We kunnen met elk systeem connecteren en hebben dit intussen reeds succesvol gedaan met:

  • HubSpot, Salesforce, Campaign Monitor, Mautic

  • Stripe, Mollie, MultiSafepay

  • One Signal, Twilio

  • Wise

  • Google Cloud (Maps API)

  • Teamleader, Robaws, Coachview, Billit, Buttons For Cleaners

  • Microsoft Dynamics 365 Business Central

  • Microsoft Dynamics NAV (Navision)

Onze SEVENDAYS integration middleware heeft de volgende sterktes:

  • Speelt een centrale rol in het synchronisatieproces

  • Schakelt point-to-point-verbindingen uit

  • Beheert authenticatie, bedrijfslogica

  • Dispatch, queue, throttle api connecties

  • Beheert hoge databelasting, schaalbaar

  • Voegt flexibiliteit toe in toekomstige verbindingen met andere systemen

Wij voorzien een automated tests voor het beoordelen en valideren van de juiste werking in de verschillende scenario’s. We kunnen de wachtrij-infrastructuur ook opschalen met meerdere workers + supervisor voor realtime afhandeling van de wachtrij.

Samenvatting: de sleutel tot een verbonden digitaal ecosysteem

In een steeds meer onderling verbonden wereld is API-integratie essentieel geworden voor bedrijven die hun digitale ecosystemen willen optimaliseren. De mogelijkheid om platformen naadloos met elkaar te verbinden biedt tal van voordelen, van operationele efficiëntie en automatisering tot verbeterde klantervaringen en datagestuurde inzichten tot kostenbesparingen. Met API's kunnen bedrijven niet alleen schalen en innoveren, maar ook de complexiteit en kosten van het beheer van meerdere systemen verminderen.

Nu bedrijven meer gespecialiseerde tools en technologieën blijven invoeren, is API-integratie de sleutel om ervoor te zorgen dat deze systemen harmonieus samenwerken, waardoor organisaties concurrerend, wendbaar en responsief kunnen blijven in de huidige dynamische markt. Kortom, API’s vormen de ruggengraat van moderne digitale connectiviteit en stimuleren de innovatie en efficiëntie die bedrijven nodig hebben om te kunnen floreren.

Door gebruik te maken van de kracht van API’s kunnen bedrijven nieuwe kansen creëren, hun activiteiten stroomlijnen, geld besparen en meer waarde creëren voor zowel hun klanten als werknemers.