18 June 2024

Persoonlijke AI: accuraat en niet gedeeld met de rest van de wereld

Gebruik AI binnen de context van uw leven of bedrijf met uw eigen gegevens.

Apple introduceerde vorige week ‘Apple Intelligence’, dat de kracht van generatieve AI-modellen combineert met persoonlijke context om artificiële intelligentie te leveren die echt nuttig en relevant is voor jou persoonlijk.

Een heel cool concept omdat het functioneert binnen de context van je leven (of bedrijf), in tegenstelling tot tools als ChatGPT waarbij gegevens worden opgehaald uit een gigantische openbare wereldwijde database.

Iets wat veel mensen ook vergeten is dat ChatGPT jouw persoonlijke gegevens (jouw vraag, jouw geüploade bestand) naar die publieke database schrijft om het model te trainen en te verbeteren, wat op zichzelf niet slecht is, maar iets dat je voor specifieke (gevoelige), persoonlijke gegevens liever niet hebt.

Ongeacht het idee dat uw gegevens publiekelijk beschikbaar komen, heeft zo’n wereldwijde database niet altijd het gewenste antwoord op een vraag binnen uw vakdomein.

Jouw gegevens zijn jouw gegevens

Maak je gebruik van professionele diensten zoals de OpenAI API, dan is het antwoord glashelder, geen reden tot paniek: “Jouw data is jouw data”.

Om te illustreren waarom dit zo belangrijk is, geef ik een voorbeeld van een vastgoedbedrijf waar je een lening kan aanvragen om een ​​huis te kopen:

Ze vragen de aanvrager om zijn of haar loonbrief te uploaden. Aan de hand van de gegevens op de loonbrief, wordt voor die persoon het maximaal te lenen bedrag bepaald.

Hier kan u de kracht van AI gebruiken om automatisch gegevens uit geüploade documenten te lezen met deze voordelen:

  • je kan gegevens van verschillende soorten loonbrieven zeer nauwkeurig uitlezen, veel beter/slimmer dan OCR-technologie (elk sociaal secretariaat heeft zijn eigen documentformaat voor zijn loonbrief)

  • u bespaart veel tijd (en geld) als u een groot aantal loonbrieven moet verwerken

Maar wat u niet wil: uw geüploade documenten delen met het grote publiek en dergelijke persoonlijke, financiële informatie laten opnemen in de massa van openbaar beschikbare gegevens.

Vanaf 1 maart 2023 worden uw gegevens die naar de OpenAI API worden verzonden, niet meer gebruikt om OpenAI-modellen te trainen of te verbeteren. U kunt ook heel specifiek vragen voor ‘zero data retention’, waarbij vragen en antwoorden niet worden bewaard in een logmechanisme en alleen vluchtig beschikbaar zijn ​​om op dat moment een antwoord te kunnen geven.

Je kan het zien als een soort container, ‘private cloud’ waarin je persoonlijke gegevens worden opgeslagen en beschermd en niet met het publiek worden gedeeld.

Je traint je eigen draak

Wat we vandaag de dag allemaal merken, is dat de massa aan data die wereldwijd beschikbaar is en die gebruikt wordt om huidige AI-modellen en tools te trainen, soms vreemde of niet accurate resultaten oplevert voor jouw vraag in jouw vakgebied.

Ik licht dit toe met een voorbeeld van een AI-oplossing voor een advocatenkantoor:

Stel dat uw advocatenkantoor zeer specifieke documenten van 100 pagina's of meer schrijft voor overheden over constitutioneel recht, milieurecht of lokale autoriteiten. 

Wanneer u een nieuwe opdracht krijgt en u moet over één of meer van die onderwerpen een nieuw document opstellen, dan is het bijzonder interessant om met behulp van AI,  tekstfragmenten uit uw eerder gemaakte documenten op te halen als basis voor uw nieuwe opdracht.

De grote kracht van het kunnen inzetten van AI-technologie op je eigen data is:

  • u gebruikt uw eigen betrouwbare en geverifieerde kennis en ervaring uit de teksten die al door uw team zijn geproduceerd

  • u krijgt deze informatie zeer snel te zien, veel sneller dan handmatig zoeken in bestanden

  • u kan AI gebruiken om uw eigen tekst anders te formuleren, bijvoorbeeld: de toon aanpassen, omvormen naar de juiste bewoording om beter bij de nieuwe opdracht te passen

  • u kunt AI gebruiken om uw tekst samen te vatten in de vorm van een alinea van een bepaalde lengte, kernpunten met opsommingstekens, een tabel of een lijstvorm

Er zijn meer dan genoeg voorbeelden van hoe je de huidige beschikbare AI-technologie veilig, nuttig en met je eigen data kunt toepassen in je eigen webapplicatie en bedrijfsprocessen.

Onthoud dat u uw persoonlijke, gevoelige gegevens helemaal niet met de rest van de wereld hoeft te delen.

U bespaart zonder twijfel kosten, u kan uw kostbare tijd aan intelligentere taken besteden en u hebt een voorsprong op uw concurrenten!