Digitale toegankelijkheid gaat verder dan regelgeving (bv. EAA). Het biedt kansen om te innoveren, je publiek te vergroten en je merk te versterken. Inclusief ontwerp verbetert UX, SEO en bedrijfsgroei en maakt digitale ruimtes beter voor iedereen.
In de Europese Unie leven meer dan 80 miljoen mensen met een beperking. Wereldwijd is dat aantal gestegen tot meer dan 1 miljard. Door je digitale producten toegankelijk te maken, bereik je een groter publiek, inclusief personen die afhankelijk zijn van ondersteunende technologieën zoals schermlezers, toetsenbord navigatie of spraakopdrachten. Door toegankelijkheid uit te sluiten, sluit je effectief de deur voor een aanzienlijk deel van potentiële klanten.
Maar het zijn niet alleen personen met een beperking die profiteren van toegankelijk ontwerp. Functies zoals responsieve lay-outs, ondertitels voor video's en tekst met een hoog contrast verbeteren ook de gebruikerservaring voor ouderen, mensen met tijdelijke beperkingen of iedereen die toegang heeft tot content in uitdagende omgevingen (zoals fel zonlicht of lawaaiige omgevingen).
Toegankelijke websites zijn niet alleen inclusief, ze zijn ook effectief. Dit is hoe:
Verbeterde SEO: Veel toegankelijkheidspraktijken, zoals het gebruik van semantische HTML en het verstrekken van beschrijvende alt-tekst, sluiten nauw aan bij best practices voor zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Dit kan de zichtbaarheid van je site in zoekresultaten verbeteren, wat meer verkeer genereert.
Lagere bouncepercentages: Een toegankelijke site zorgt ervoor dat gebruikers naadloos kunnen navigeren en interacteren met je content, wat leidt tot hogere betrokkenheid en lagere bouncepercentages.
Meer conversies: Wanneer gebruikers van alle niveaus eenvoudig kunnen interacteren met je site, is de kans groter dat ze gewenste acties voltooien, of het nu gaat om een aankoop doen, zich aanmelden voor een service of zich abonneren op een nieuwsbrief.
Ontwerpen voor toegankelijkheid leidt vaak tot creatieve probleemoplossing. Bijvoorbeeld, het verzekeren van toetsenbord navigatie of het implementeren van spraakopdrachten heeft geleid tot innovaties die alle gebruikers ten goede komen.
Toegankelijkheidsuitdagingen kunnen teams ertoe aanzetten om out of the box te denken, wat resulteert in intuïtievere en gebruiksvriendelijkere producten.
In een tijdperk waarin consumenten steeds meer aangetrokken worden tot maatschappelijk verantwoorde merken, kan toegankelijkheid uw reputatie verbeteren.
Het tonen van een toewijding aan inclusiviteit en gelijkheid is niet alleen goede ethiek; het is goed zakendoen.
Door toegankelijkheid prioriteit te geven, laat je zien dat jouw organisatie diversiteit waardeert en toegewijd is om een verschil te maken.
Nu de EAA-deadline van 2025 nadert, is het tijd om te investeren in toegankelijkheid. Begin met het controleren van je digitale producten op basis van standaarden zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.2) of de Europese norm EN 301 549.
Werk vervolgens samen met ontwerpers en ontwikkelaars om veranderingen door te voeren die je producten inclusiever maken.
Vergeet niet dat toegankelijkheid geen eenmalig project is; het is een voortdurende inzet. Maar de beloningen — van het bereiken van een breder publiek tot het versterken van jouw merk — zijn de moeite waard.
Webtoegankelijkheid is niet langer optioneel. Het is een zakelijke noodzaak die groei stimuleert, innovatie stimuleert en de digitale wereld een betere plek maakt voor iedereen.
Wij bieden een gratis audit aan om u te helpen verbeterpunten te identificeren.
Krijg waardevolle inzichten in hoe uw digitale aanwezigheid inclusiever en gebruiksvriendelijker kan worden.
Digitale toegankelijkheid is gunstig voor iedereen — laten we samen aan de reis beginnen.